Endüstriyel pompa kullanıcıları için bilgi kaynağı ve pompa seçim programı!   |   Durko Pompa; Star Pump Alliance (SPA) Türkiye temsilcisidir.

Aksiyel Pompa

Aksiyel pompalar sıkıştırılamaz akışkanların iletimi için kullanılır ve nispeten düşük basma yüksekliğinde büyük hacimli akışlar için kullanılır. Tüm santrifüj pompa türlerinde olduğu gibi, aksiyel akışlı pompalarda da enerji aktarımı yalnızca akışla ilgili işlemler aracılığıyla gerçekleştirilir.

Aksiyel akış pompaları, akışkanın pompa miline paralel olarak pompalandığı santrifüj pompalardır.

Bir santrifüj pompadaki akış mekanizması genel olarak aşağıdaki gibi tanımlanabilir: Sıvı, bir emme flanşından geçerek emme göbeğinden enerji düşüşü nedeniyle dönen çarka akar.

Pompa ünitesi, bir şaft aracılığıyla  tahrik motorundan mekanik enerji alır.

Şaft üzerine kalıcı olarak sabitlenmiş olan çarkın kanatları akışkan üzerinde bir kuvvet uygular ve açısal momentini arttırır. Sonuç olarak basınç ve mutlak hız artar. Bu şekilde akışkana enerji aktarılır. Artan mutlak hız olarak kinetik formda mevcut olan enerji genellikle bir difüzör cihazı tarafından ek statik basınç enerjisine dönüştürülür. Günümüzde difüzör cihazı olarak normalde salyangoz gövdeler veya kanatlı difüzörler kullanılmaktadır. Çark ile birlikte difüzör cihazı pompanın hidrolik olarak adlandırılan kısmını temsil eder. Akışı korumak için, pompa girişine benzer şekilde, tahliye flanşından çıkıştan sonra pompanın hemen arkasında bir enerji düşüşü de olmalıdır. Örneğin sürtünme veya sızıntılı akışlar nedeniyle sistemde meydana gelen kayıplar, pompanın güç ihtiyacının arttırır.

Aksiyel akış pompaları, önceden belirlenmiş kurulum konumları ve pompalanacak sıvı nedeniyle yapısal ve işlevsel özellikleri bakımından farklılık gösterir. Bir model aralığındaki pompalar için çeşitli kurulum türleri uygulanabilir. Hidrolik özellikler ve pompalama performansı neredeyse değişmeden kalır. Temel özellikler, yatay veya dikey konumdaki milin tasarımı, pompa bağlantılarının konumu ve pompanın motor miline bir kaplin veya doğrudan montajı (blok tasarımı) kullanarak tahrik ünitesine bağlantı şeklidir.

Aksiyel Pompanın Uygulama Aralığı

Aksiyel akış pompaları büyük hacimli akışlar ve küçük basma yükseklikleri için kullanılır.

Tipik Uygulama Alanları

  • Sulama
  • Kanalizasyon Arıtma Tesisleri
  • Soğutma Suyu Pompaları
  • Drenaj Sistemleri

Aksiyel Pompanın Teknik Özellikleri

  • Kompakt tasarım
  • Dişli kutusu olmadan doğrudan tahrik (çok sayıda pozitif deplasmanlı pompaya kıyasla /  verimlilik ve karmaşıklık, onarım, bakım vs  bakımından avantajlı)
  • Kuru kurulum, daldırma veya batırma imkanları
  • Sızdırmazlık sistemleri / manyetik kaplin ile sızdırmazlık