Gıda ve ilaç Sanayi
Dünyanın dört bir yanındaki insanlara gıda tedarik etmek, en azından sürekli artan dünya nüfusu nedeniyle, insanlık için temel zorluklardan birini temsil etmektedir. Pompalar, gıda ve farmasötik ürünlerin tüm üretim süreci boyunca gereklidir. Bu süreçler arasında tarlaların ve plantasyonların sulanması, satışa hazır ürüne kadar daha ileri işlemler için proses mühendisliği ve ayrıca ürünlerin depolanması, taşınması ve satışı için soğutma gibi işlemler yer almaktadır.
Endüstriyel pompalar ve hijyenik pompalar
Çok sayıda uygulama olması nedeniyle, aynı derecede çok sayıda farklı pompa teknolojisi kullanılmaktadır. Genellikle ürünlerle doğrudan temas eden pompalar ile proses mühendisliğinde kullanılanlar arasında bir ayrım yapılır. Gıda veya farmasötik ürünlerin doğrudan dağıtımı için kullanılan pompalar için hijyenle uyumlu tasarıma ilişkin özel gereklilikler geçerlidir. Bu durumlarda, hijyenik pompalar olarak adlandırılan hijyenik tasarımlardaki ilgili pompalar kullanılır. Proses mühendisliği için yaygın endüstriyel pompalar kullanılır.
Application examples for pump in the pharmaceutical industry or cosmetics production
- Bioengineering
- Lab pumps
- Transport / delivery
- Filling
- Production of active substances
- Production of additives (plasticizer)
- Shaping of drugs (emulsions, injections)
- Perfume
- Lotions
- Creams
- Shampoo
- Soap
- Laundry detergent (powder / liquid)
- Disinfection
- Basic operations (separating, mixing, extracting)

Kimyasal pompalar için uygulama örnekleri
- Sulama
- Temizlik
- Nakliye / teslimat
- Devridaim
- Market alanında ilaçlama
- Dolum / içecek dolumu
- İçecekler için CO2 ve SO2 arıtımı
- Meyve suyu üretimi
- Alkollü içecekler
- Diyatomlu toprak filtrasyonu (bira, şarap)
- Bira fabrikası teknolojisi
- Süt ve peynir ürünleri
- Margarin üretimi
- Enzim dozajı
- Yağ, katı yağ (arıtma, ayırma, hidrojenasyon)
- Soslar
- Sakkaroz hidrojenasyonu
- Jelatin ürünleri
- Tatlılar
- Çikolata üretimi
- Makarna
- Ekmek ve şekerleme
- Güzel şekerlemeler
- Tahıllar
- Et ve balık
- Meyve ve sebzeler
- Tuz üretimi (tuzlu su çözeltisi / gıda sınıfı tuz çözeltisi)