Endüstriyel pompa kullanıcıları için bilgi kaynağı ve pompa seçim programı!   |   Durko Pompa; Star Pump Alliance (SPA) Türkiye temsilcisidir.

Vidalı pompa

İster yağlama sıvıları, ister yüksek viskoziteler veya hijyenik talepler olsun, vidalı pompalar akışkanı nazikçe, verimli bir şekilde ve düşük titreşimle işler. Dişli pompanın helezoni kesimli bir çeşidi olarak, bir tür pozitif deplasmanlı pompadır. Benzersiz tasarımları ile bazı özel özelliklere sahiptirler.

Vidalı pompaların (SPA) teknik verileri
 

  • 2.500 m³/saate kadar teslimat hızı
  • 1.000 m'ye (3.280 ft) kadar teslimat yüksekliği
  • 100 bar'a kadar basınçlar
  • Viskozite 200.000 cSt'ye kadar
  • 0 °C ila +300 °C (32 °F ila +572 °F) arası sıcaklıklar
  • 5'e kadar Gaz İçeriği
  • 0,001 mm partiküller ile %1'e kadar katı madde içeriği
  • pH aralığı:  0 ila 14
  • Kendinden emişli
  • ATEX - ExZones 1 ve 2 için uygundur
  • API

Vidalı pompalar nasıl çalışır?

Vidalı pompalar isimlerini, birbirlerine karşı dönen ve mil vida şekline benzer bir biçime sahip olan iki veya üç yer değiştirme elemanından alır. Bu kendinden emişli pompalara vidalı pompalar, vidalı kompresörler veya spiral pistonlu pompalar da denir.

Mil vidaları pompa gövdesi içinde birbirlerine karşı döner. Millerden yalnızca biri tahrik edilir. Torku ince bir hidrodinamik film aracılığıyla bir veya birkaç dönen, birbirine kenetlenmiş mile aktarır. Yağlayıcı olmayan sıvıları veya katı madde içeren sıvıları işleyen vidalı pompalar, milleri birbiriyle senkronize eden ek bir tahrik gerektirir.

Millerin şekli düzenli ve diş şeklinde olduğundan, dişliler gibi birbirine kenetlenirler. Oluşturulan boşluklar da oyuk olarak adlandırılır; bunlar pompalanacak sıvıların taşınmasına hizmet eder. Miller döndüğünde, hazneler içinde taşınan sıvıyı emme tarafından basınç tarafına doğru hareket ettirirler.

Birbiriyle uyumlu vida ve gövde tasarımı, oluşan yüksek eksenel ve radyal kuvvetlerin hidrolik dengesini ve pompanın uzun ömürlü olmasını sağlar. Taşıma her iki yönde de çalışır: Tahrikin basit bir şekilde tersine çevrilmesiyle taşıma yolu değiştirilebilir. Uygulamaya bağlı olarak, başka bir avantaj daha vardır ki bu da  vidalı pompaların çok sessiz çalışmasıdır.

Vidalı pompalar ne için kullanılır?

Vidalı pompalar özellikle otomotiv sektöründe araçlara yakıt taşımak için kullanılır. Düzgün ve nazik kullanımları nedeniyle, endüstrideki vidalı pompalar özellikle yüksek viskoziteli sıvılar ve akışkan sadece çok düşük kesme kuvvetlerine maruz kaldığı için hassas ortamlar için çok uygundur. Bununla birlikte, genellikle küçük olan taşıma hazneleri yalnızca düşük katı madde içeriğine ve tane boyutuna sahip maddelerin taşınmasını sağlar.

Vidalı pompalar geniş bir uygulama yelpazesine sahiptirler. Yaklaşık 4 ila 2.000 m³/saat arasındaki pompa çalışma kapasiteleri sorunsuz bir şekilde mümkündür. Burada, taşıma üniteleri tasarıma bağlı olarak 100 bar'a kadar diferansiyel basınçlara dayanabilir.

Tasarımları nedeniyle vidalı pompalar özellikle yağlama maddelerinin taşınmasında çok iyidir. Birçok vidalı pompa hijyenik tasarımlarda da mevcuttur ve bu nedenle gıdaların işlenmesinde, ilaç endüstrisinde veya kozmetik üretiminde kullanılabilir.

Esnek vidalı pompa: Birçok endüstride verimli kullanım

Özellikle yağlayıcı, viskoz sıvıların taşınmasında kendilerini kanıtladıkları için, vidalı pompalar başlangıçta esas olarak petrol ve petrol içeren ürünlerin taşınmasında kullanılmıştır: Petrol ve gaz sektöründe, denizcilikte, enerji üretiminde ve tank çiftliklerinde. Vidalı pompalar gıda ve ilaç, kozmetik ve kimya üretiminde hala nispeten yenidir.

Ancak bu sektörlerde de pompalar, santrifüj pompalara veya diğer pozitif deplasmanlı pompalara kıyasla birçok avantajıyla kullanıcıların beğenisini kazanmaktadır. Bu pompaların, diğer birçok teknolojiye kıyasla çok nazik ve kendinden emişli olan kullanımına özel olarak odaklanmak gerekir.. Santrifüj pompalar, işlenen akışkanı yüksek santrifüj kuvvetlerine maruz bırakır ve bu nedenle özellikle hassas olmayan ortamlar için uygundur. Buna karşın vidalı pompalar akışkanı o kadar nazik bir şekilde işler ki katı partiküller içeren ortamlar bile zarar görmeden taşınabilir.