Endüstriyel pompa kullanıcıları için bilgi kaynağı ve pompa seçim programı!   |   Durko Pompa; Star Pump Alliance (SPA) Türkiye temsilcisidir.

Dozaj Pompaları

Dozaj pompaları sıvıları taşır ve hassas miktar dağıtımını sağlar. Tam ve doğru hacim dönüşe, zamana veya (pistonlu pompalar için) stroka bağlıdır. Dozaj pompası olarak çeşitli pompa teknolojileri kullanılabilir - her türün söz konusu uygulama için kullanılabilecek belirli avantajları vardır. Bu nedenle dozaj pompası tek bir pompa tipi değildir, bunun yerine bir sıvının hassas bir şekilde dağıtılmasına yönelik işlevselliği ifade eder.

Dozaj Pompaları

Birlik üyelerimizin Dozaj Pompalarının Teslimat Özellikleri

  • Akış hızı: 1 ml/saat ila 2.500 m³/saat
  • Basınç: Vakumdan 320 bara kadar
  • Sıcaklık: -100 °C ila +550 °C (-148 °F ila +1020 °F)
  • Viskozite: 0,1 ila 40.000.000 mPa-s
  • Kendinden emiş mümkün
  • Gaz içeriği: %95'e kadar
  • Katı madde içeriği: %70'e kadar (maks. 150 mm)
  • API standardı
  • Hijyenik tasarım mevcuttur

Dozaj pompaları nasıl çalışır?

Dozaj pompaları için tek tip bir çalışma prensibi yoktur, çünkü sıvıları dozajlamak için çeşitli pompa teknolojileri kullanılır. En yaygın teknolojiler arasında pistonlu pompalar, peristaltik pompalar, diyaframlı pompalar ve dişli pompalar yer alır. Bununla birlikte, döner pistonlu pompalar, aşamalı boşluklu pompalar, vidalı pompalar ve daha birkaçı dahil olmak üzere diğer teknolojiler de dozajlama için kullanılabilir. Tüm tipler çok hassas dozajlama teknolojisi sunar, kuru çalışmazlar ve bazıları da kendinden emişlidir.

Dozajlama için kullanılan tüm pompaların ortak bir özelliği vardır: Bunlar, deplasmanlı pompalardır. Bu da ortamı kapalı hacimlerde taşıdıkları anlamına gelir. Bunun aksine, akış makineleri (santrifüj pompalar) ortam akışını pompa boyunca serbestçe iletir. Bu nedenle bu pompalar dozajlama için uygun değildir - taşıma yöntemleri çok kesin olmayan bir prensibe dayanır.

Pozitif deplasmanlı pompaların avantajı, bir sıvının tanımlanan dozaj miktarını dağıtmalarını sağlayan hassas hacimleri taşıyabilmeleridir. Pompalar spesifik olarak şu şekilde çalışır:

  • Pistonlu pompalar sıvıları, yer değiştirme elemanı olarak bir piston ile işler; piston, giriş ve çıkışı olan bir silindir içinde bir strok hareketi gerçekleştirir. Ortam emildiğinde, pompanın içine akar ve daha sonra taşıma sırasında pompadan dışarı bastırılır. Her strokta aynı miktarda sıvı iletilebilir, böylece tam dozlama mümkün olur.
  • Peristaltik pompalar sıvıyı silindirler tarafından deforme edilen bir hortumdan geçirerek taşır. Silindirler bir rotor tarafından hareket ettirilir. Her dönüşte pompadan aynı miktarda sıvı geçer - dönme hızını belirleyerek dozajlama yapmak mümkündür.
  • Diyaframlı pompalar sıvıları taşıma haznesine bağlı elastik bir membran aracılığıyla hareket ettirir. Membrana negatif basınç uygulandığında diyaframlı dozaj pompası maddeyi pompa haznesine emer; pozitif basınçta ise sıvı taşınır. Pistonlu pompada olduğu gibi, dozaj miktarı strok sayısına göre belirlenir.
  • Dişli pompalar sıvıları taşımak için birbirine karşı dönen iki dişli kullanır: Akışkan, dişliler ve pompa gövdesi arasındaki boşluklara taşınır. Peristaltik pompalarda olduğu gibi dönüş, taşınan sıvı miktarını belirler.
  • Eksantrik vidalı pompalar, bir stator içinde eksantrik olarak dönen bir rotora dayanır. Akışkan, hareketli taşıma haznelerinde nazikçe ve tam olarak taşınır - bu teknolojide dönme hızı pompa kapasitesini de belirler.
  • Döner loblu pompalar dişli pompalar gibi çalışır: İki veya daha fazla kanatlı iki piston pompa içinde birbirlerine karşı döner. Akışkan taşıma haznelerinde taşınır. Diğer teknolojilerde olduğu gibi, dozajlama hıza göre belirlenir.
  • Vidalı pompalar, dişli pompanın çapraz olarak birbirine kenetlenmiş bir çeşididir: Sıvı, iki mil arasındaki taşıma haznelerine aktarılır. Burada da pompa kapasitesi doğrudan hıza bağlıdır.

Dozaj Pompaları İçin Uygulama Alanları

Dozaj pompalarının uygulama alanları, teknolojilerindeki esneklik gibi çeşitlidir: Bu pompalar, sıvıların diğer sıvılarla tam olarak karıştırılmasının veya ortamın hassas bir şekilde doldurulmasının gerekli olduğu tüm endüstrilerde gereklidir.
Dozaj pompaları kimya endüstrisinde ve farmasötik ürünlerin üretiminde, yiyecek ve içecek imalatında, su ve atık su uygulamalarında ve otomatik paketleme süreçlerinde yapıştırıcıları dozajlamak ve yakıtları tank sistemlerine doldurmak için kullanılır.
Her türden akışkan için yaygın dozajlama uygulamalarına ek olarak, hava geçirmez şekilde kapatılmış dozaj pompaları sızdırmaz ve özellikle çok çeşitli uygulamalarda ortam dozajlamak için kullanılabilirler:

  • Aşındırıcı (SiO2, Al2O3 içeren süspansiyonlar, katalitik konvertörler, taşlama macunları)
  • Patlayıcı (hidrojen, silanlar)
  • Aşırı saflık (antibiyotikler ve diğer farmasötik ürünler)
  • Yüksek buhar basıncı (sıvı gazlar)
  • Aşındırıcı kimyasallar (HCl, HF, HNO3)
  • Radyoaktif (plütonyum, uranyum tuzlu su çözeltileri)
  • Reaktif (çözünebilir cam, sodyum, alüminyum alkil)
  • Kötü yağlama ortamı (sıvı gazlar)
  • Steril ürünler (lesitin, bitkisel yağlar, süt ürünleri)
  • Toksik maddeler (klor, brom)
  • Değerli ürünler (baharat özleri, sıvı yağlar)

Dozaj pompaları ne kadar büyük olabilir?

Geniş uygulama yelpazesi göz önüne alındığında, dozaj pompalarının da geniş bir çıkış yelpazesi sunması şaşırtıcı değildir: Maksimum akış hızı, temel aldıkları teknolojiye bağlıdır. Küçük cihazlar krem tüplerini tam olarak birkaç gram ürünle doldurur. Proses endüstrisi uygulamalarındaki büyük dozajlama sistemleri, birkaç metreküplük hacimlere sahip üretim partilerindeki katkı maddelerini dozajlarken bile aynı hassasiyete sahiptir.

Tasarımlarına bağlı olarak, dozaj pompaları birçok farklı boyutta olabilir. Küçük dozaj pompaları, tek bir çalışan tarafından kolayca çalıştırılabilen ve bakımı yapılabilen kompakt cihazlardır. Buna karşın büyük bir dozajlama sistemi birkaç ton ağırlığındadır ve buna karşılık gelen miktarda alan gerektirir. Bu boyuttaki dozajlama teknolojisi genellikle bir proses kontrol sistemine dahil edilir, böylece uzaktan bile güvenli ve kolay bir şekilde çalıştırılabilir ve kontrol edilebilir.

Dozaj Pompalarında Kademeli Motor Pompaları ve Mikroişlemci Teknolojisi

Dozaj pompaları bir süredir son teknoloji ürünü mikroişlemci teknolojisine sahiptir. Diyaframlı pompanın çalışma prensibi kademeli motorlu pompada uygulanır, ancak tahrik olarak bir kademeli motor kullanılır. Kademeli motorlar son derece hassas çalışır ve bu nedenle geniş bir güç aralığında çok hassas dozajlama sağlarlar.

Doğru Dozaj Pompası - Küçük Çok Yönlü Pompalardan Büyük Spesiyaller

Saatte birkaç mililitre veya birçok metreküp dozlama yapmanız gerekip gerekmediğine bakılmaksızın: Her uygulama ve neredeyse her ortam için dozaj pompaları vardır. Ancak istenen uygulama için doğru dozajlama teknolojisini bulmak her zaman kolay değildir.

Uygulamanız için verimli ve kesin bir dozaj pompası mı arıyorsunuz? Birlik üyesi dozaj pompası üreticilerine uygulamanız için bağlayıcı olmayan bir sorgulama yapın!