Hidrolik motorlara ek olarak, tipik uygulama alanları arasında solventlerin, erimiş plastiklerin, kauçuğun, kimyasalların, mekanik salmastralar için bariyer ortamının, yağların, yakıtların ve katkı maddelerinin taşınması yer alır, ancak dozajlama için de çok uygundurlar.
Dişli Pompaların teslimat özellikleri
- Kapasite: 170 m³/saate kadar
- Basınç: 320 bar'a kadar
- Hız: 5500 RPM'ye kadar
- Viskozite: 40 Milyon mPas'a kadar
- Sıcaklık: -100 °C ila +550 °C (-148 °F ila +1020 °F)
- ATEX (Ex Bölge 1 ve 2)
- Kendinden emişli
Dişli Pompanın Çalışma Prensibi
Dişli pompa, giriş ve çıkışı olan gövdeye ek olarak, biri tahrik edilen iki dişliden oluşur. Burada, iki dişli arasında bir taşıma odası oluşturulur. İçinde, birbiriyle kenetlenen dişli dişleri, taşıma sıvısını emme ve basınç tarafı boyunca gövde duvarına doğru hareket ettirir. İki dişli dişi karşılaştığında, dişler arasındaki boşluk çok sıkıdır - bu nedenle taşıma sıvısı dişli boşluğundan dışarı bastırılır. Bu nedenle dişli pompalar deplasmanlı pompalardır.
İç dişli pompalar özel bir durumdur: Burada akışkan, bir dişli halkasının iç kenetlenmesinde aksiyel olarak çalışan tek bir dişli tarafından taşınır.
Dişli Pompalar İçin Uygulama Alanları
Dişli pompalar hidrolikte sıkça kullanılır. Çünkü basınç olsa bile, hidrolik dişli pompası pratik olarak sürekli bir hacim akışı üretir. Çıkıştan, gaz kontrol noktalarından veya şalter elemanlarından gelen direnç çalışmayı etkilemez. Hidrolik motorlar için pompalar hidrolik sıvı ile çalıştırılır. Akla gelebilecek tüm kullanımlar için çok sayıda boyuta sahiptirler.
Endüstriyel pompalar tipik olarak kimyasalların taşınmasında ve plastiklerin üretiminde ve işlenmesinde ekstrüzyon pompaları ve polimer pompaları olarak ve ayrıca hidrofor pompaları ve dozaj pompalarının yanı sıra sızdırmazlık basınç sistemlerinin yüklenmesi, dişlilerin veya kompresörlerin yağlanması, tank sistemlerinde transfer görevleri, egzoz gazı temizleme, renkli baskı, 3D baskı, 2 bileşenli yapıştırma veya metanol ile sertleştirme fırınlarının yüklenmesi için kullanılır. Gıda veya yem endüstrisinde de kullanılırlar. Burada düşük ve yüksek viskoziteli akışkanlarla çalışabilirler; bu da taşınan çeşitli akışkanların viskozitesinin oldukça farklı olduğu veya farklı akışkanların tek bir pompayla taşınması gereken uygulamalarda bir avantajdır. Taşıma için viskozite 0,2 mPa ile 40 milyon mPa arasında olabilir.
Dişli pompalarla taşınabilen münferit ortamlar, diğerlerinin yanı sıra şunları içerir:
- Kimya endüstrisi: alkoller, katkı maddeleri, bitüm, katran, balmumu, asitler ve bazlar, esterler, gliserin, reçineler, izosiyanat, yapıştırıcılar, monomerler, yağlar ve fenoller
- Polimer üretimi ve işlenmesi: PET, PBT, PS, ABS, PVC, PE, PEEK, selüloz, naylon ve diğer polimerler
- Gıda / yem işleme: bitkisel yağlar, tereyağı ve margarin, tatlandırıcılar, çikolata, meyan kökü, sakız kütlesi, şurup, bal, jelatinler, hardal ve ketçap, şeker çözeltileri, enzimler
- Eczane: amino asitler, losyon, şampuan, vitaminler
- Dişli pompalar, 50 μm'den (= 0,05 mm) daha büyük katı içeriğe sahip maddelerin işlenmesi için uygun değildir, çünkü bu maddeler tek tek dişli dişlerine zarar verebilir veya bunları tıkayabilir. Burada herhangi bir diş boşluğunu önlemek için, operatörler bu tür uygulamalar için diğer pompa teknolojilerini veya pompanın önünde uygun bir kaba filtre kullanmalıdırlar.
Dişli Pompaların Faydaları
Ortamın viskozitesiyle ilgili esneklik, dişli pompaları ayıran tek avantaj değildir. Diğer avantajlar şunlardır:
- Yüksek güvenilirlik
- Yüksek dozaj hassasiyeti
- Yüksek hacimsel verimlilik
- Düşük pülsasyonlu taşıma
- Yüksek ön basınçlar mümkün
- Küçük kurulum alanında yüksek diferansiyel basınçlar
- Yüksek kullanılabilirlik
- Düşük yaşam döngüsü maliyetleri
- Düşük bakım çabası
- Basit yapı / kolay onarım
- Yağlama ortamı için uygun
- İyi ila çok iyi kimyasal direnç
- Farklı viskoziteler tek bir pompa ile karşılanabilir
- Hermetik sızdırmaz pompalar ile sızıntıya karşı mutlak özgürlük
Dişli pompalar birçok farklı boyutta olabilir. Böylece geniş bir performans spektrumunu kapsarlar: Neredeyse 0 l/dak'dan 200 m³/saate kadar pompa kapasiteleri mümkündür. Bazıları ayrıca 550 bar'a kadar fark basıncı ve 700 bar'a kadar sistem basıncı sağlar. Patlama tehlikesine maruz kalan alanlar için uygun dişli pompalar da mevcuttur.
Hassasiyet gerektiğinde: Dozaj Pompası Olarak Dişli Pompalar
Dişli pompalar, hacimsel kullanım prensipleri sayesinde taşınan maddenin miktarını çok hassas bir şekilde belirleyebilir. Bu nedenle dişli pompalar dozaj pompası olarak da kullanılır. Ve dozajlama için birçok farklı boyut mevcuttur, böylece birçok olası uygulama alanı vardır.
Kullanıcılar için doğru sistemin seçimini kolaylaştırmak ve hızlı başlatmayı sağlamak için bazı tedarikçiler dişli pompaya dayalı komple dozajlama sistemleri sunmaktadır. Bu sistemlerde halihazırda konteynerler, bir terazi ve bir tartım platformu veya kontrol ve düzenleme teknolojisi ve hatta bazen entegre bir CAN bağlantısı bulunmaktadır. Bu şekilde hem volümetrik hem de gravimetrik dozajlama mümkündür.
Her Endüstri ve Tüm Uygulama Alanları İçin Dişli Pompalar
İster yüksek viskoziteler için, ister dozajlama için veya tüm endüstrilerde hassasiyet gerektiren diğer uygulamalar için olsun: Büyük esneklikleri ve kolay bakımları ile dişli pompalar çok popülerdir ve bu nedenle birçok endüstride kullanılmaktadır.
Dişli pompalar uygulamanız için ideal görünüyor mu ve faydaları konusunda ikna oldunuz mu? Bağlayıcı olmayan sorgunuzu kontrol etmekten memnuniyet duyarız!