Eksantrik vidalı pompa teknik verileri:
- 1.000 m³/saate kadar teslimat hızı
- 480 m'ye (1.575 ft) kadar teslimat yüksekliği
- Basınçlar: 48 bar (standart) / 240 bar (yüksek basınç)
- Viskozite 3.000.000 cSt'ye kadar
- 20 °C ila +200 °C (-4 °F ila +392 °F) arası sıcaklıklar
- 95'e kadar Gaz İçeriği
- 150 mm'lik partiküllerle %70'e kadar Katı Madde İçeriği
- pH aralığı: 0 ila 14
- kendinden emişli (9 mWS'ye kadar)
- API
Eksantrik vidalı pompaların çalışma prensibi
Eksantrik vidalı pompalar, dönen pozitif deplasmanlı pompalar arasındadır: Yani, sıvıları önce bir taşıma odasına taşıyarak ve daha sonra buradan yer değiştirerek işlerler. Taşıma hareketi dönen bir şaft tarafından oluşturulur (örneğin pistonun düz bir çizgide hareket ettiği pistonlu pompanın aksine). Rotor olarak adlandırılan bu şaft, sabit bir statora karşı salınım yapar. İki bileşenin dönme, spiral geometrisi nedeniyle, ortamın pompa girişinden pompa çıkışına aktığı taşıma odaları (boşluklar olarak da adlandırılır) oluşturulur. Rotor çok sert bir malzemeden (genellikle metal, özel uygulamalar için seramik) yapılırken, stator elastiktir ve normalde bir elastomerden yapılır.
İşlenen sıvının kıvamı ve viskozitesi, eksantrik vidalı pompalardaki akış hızı için önemsizdir: Taşınan miktar sadece hız tarafından belirlenir. Bir frekans dönüştürücü ile birlikte pompa kapasitesi kolay ve hassas bir şekilde kontrol edilebilir. Olası hassasiyet yüzde beş ila üçtür; küçük dağıtıcılar yüzde bire bile ulaşabilir.
Özel vidalı konveyörlere ve köprü kırıcılara sahip huni pompalar, büyük miktarlarda kuru malzeme içeren ortamlar için uygundur. Optimum ürün beslemesi için ortam, bir taşıma vidası ile konik bir sıkıştırma alanında işlenir. Ortam üzerinde hareket eden dişli çarklar, pompa milinde köprü oluşumunu güvenilir bir şekilde önler.
Eksantrik vidalı pompalar özellikle hangi sıvılar için uygundur?
Sıvıları aynı anda hem güçlü hem de nazik bir şekilde işledikleri için, eksantrik vidalı pompalar diğer pompaların önerilmediği birçok sıvı için kullanılabilir. Özellikle aşağıdaki ortam özellikleri için uygundurlar:
- aşındırıcı
- yapışkan
- agresif (pH 0 ila 14)
- katı madde içeren (yaklaşık 150 mm tane boyutuna kadar) ve katı madde içermeyen
- düşük ila yüksek viskoziteli (1 mPas ila 3 milyon mPas)
- tiksotropik ve dilatant
- yağlamayan ve yağlayan
- kaymaya duyarlı
- Zehirli
Bu tür özelliklere sahip maddelerin sıklıkla katı hijyen gerekliliklerinin olduğu uygulamalarda kullanılması gerekir. Örneğin gıda maddeleri, içecekler ve sıvı gıda üretiminde veya ilaç ve kozmetik sektörlerinde. Bu tür çalışma ortamları için özel hijyenik tasarımlara sahip eksantrik vidalı pompalar bulunmaktadır. Hijyenik pompalar için ilgili tüm kurallara uygundurlar, ölü alan içermezler ve güvenilir bir şekilde temizlenebilirler (yerinde temizlik, CIP; ve yerinde sterilizasyon, SIP).
İşlenecek sıvı ne olursa olsun, eksantrik vidalı pompalar 9 mWs'ye kadar güçlü emiş ve düşük titreşimle sessiz, düşük gürültülü çalışma sağlar. Dönme ve taşıma yönleri tersine çevrilebilir; herhangi bir konuma monte edilebilirler. Normalde -20 °C ila +200 °C arasındaki sıcaklıklarda çalıştırılmaları mümkündür.
Eksantrik vidalı pompaların faydaları
Eksantrik vidalı pompaların taşıma prensibi çeşitli avantajlar sağlar:
- Yüksek viskoziteli sıvıların bile sürekli, düşük pülsasyonla taşınması: Rotorun dengeli dönüşü ani basınç değişikliklerini önler.
- Yüksek katı içeriğine sahip maddelerin nazikçe taşınması: Rotor ve stator arasındaki taşıma boşluğunda sadece düşük kesme kuvvetleri vardır.
- Mükemmel dozajlama hassasiyeti: Hıza bağlı olarak, pompa kapasitesi progresif boşluklu pompalar için tam olarak belirlenebilir.
- Yönün ve taşıma yönünün kolayca tersine çevrilmesi
- Yüksek gaz içeriğinde bile yüksek emiş kapasitesi (9 mWs'ye kadar)
- Geniş serbest bilye geçişi: Katı maddeler için izin verilen yüksek çap tıkanmaları önler
- Uzun servis ömrü ve bakım aralıkları sayesinde düşük yaşam döngüsü maliyetleri
Eksantrik vidalı pompaların adı nereden geliyor?
Eksantrik vidalı pompalar olarak adlandırılırlar çünkü tahrikin hareketini rotora eksantrik olarak aktaran mil bir vida şeklindedir. Bu nedenle ekseni tüm pompanın simetri eksenine karşılık gelmez. Taşıma ancak bu detay sayesinde mümkündür: Rotor statora karşı döndüğü için, sıvının pompa çıkışına taşındığı yoğun taşıma boşlukları vardır. Tahrik hareketi ortalanmış olsaydı, yani orta noktaya referansla aktarılsaydı, rotor artık statora karşı sızdırmazlık sağlayamazdı, bu nedenle pompanın içindeki ortam taşınamazdı.
Progresif boşluklu pompa pompa çokça sadece eksantrik vidalı pompa olarak adlandırılır. Ayrıca mohno pompa, mono pompa ve moyno pompa isimleri de yaygındır. Bunlar, progresif boşluklu pompanın envanterinin ismine yapılan atıflardır: René Moineau.
İngilizce'de "progressive cavity pump" terimi en sık kullanılan terimdir; taşıma boşluklarının ileri doğru hareketini ifade eder.